Bruno Brunråttas brylling.....

...... är här!

Ja, eller i alla fall utanför mitt fönster.

Nej, det är ingen "flygande brunråtta" utan en helt vanlig stor och fet brunråtta. 

Jag bor på tredje våningen, med fönster mot innergårdarna i kvarteret. Innergårdarna har  olika nivåer beroende på att jag bor på Mariaberget. Det innebär att jag har en liten gård i jämnhöjd med fönstret där jag sitter vid mitt bord och tittar ut . 
På grannhusets gård, har jag i ca en halvtimme, kunnat följa Bruno Brunråttas brylling bökandes runt med innehållet i en soppåse. Egentligen ser det rätt behagligt ut. Lugnt och stillsamt, kanske metodiskt pillar han eller hon fram godsakerna. Det ser ut som om det finns en viss systematik i det hela.... Kanske är det ett förarbete till dess resten av råttgänget kommer...? För här i mina kvarter är dom många, brunråttorna. Att dom är släkt med varandra råder det väl ingen tvivel om.

Jag har skrivit om råttorna tidigare. Jag har samma känsla kvar som då,att i ingen annan stad där jag har vistats en längre tid,har jag, oberoende av tid på dygnet sett så många råttor som här i Stockholm!!!!

I Majorna (en stadsdel i Göteborg) bodde jag från början, i ett helt omodernt Landshövdingehus som sedan renoverades. Där kunde man hitta råttspår i källaren , men jag såg inte en enda råtta under tio år.

I Le Marais (en stadsdel i Paris) i början av 80-talet, såg jag någon enstaka levande råtta, men en del spår.

I Klein Flottbeck (en stadsdel i Hamburg) bodde jag i markplan i en stor villa under 5 år. Det var 100m ner till Elbes strand. I Elbe mynnade massor av gamla kloakledningar vars trummor "kom i dagen" då det var ebb i floden. Varje dag gick jag längs floden med hunden och inte en enda gång såg vi råttor.

I Kålltorp (en stadsdel i Göteborg) har jag  en lägenhet i ett hus från 20-talet. Huset ligger 75m från stora Skatås/Delsjöreservatet. Där har jag inte sett en enda råtta under alla år, men däremot fightats med rådjuren!

I den "lilla byn" (en by i skogen på gränsen mellan Västmanland och Dalarna) där jag har mina små timmerhus (byggda tidigt 1800-tal) kan man se råttorna på dyngstacken och på höskullen o s v. Då får man dessutom vara ganska snabb, för här är dom fortfarande skygga. Om man någon gång har påhälsning inomhus, är det på sin höjd möss. I den här lilla byn har jag vistats till och från hela mitt liv.

På Mariaberget (en del av Södermalm mitt i storstaden Stockholm) har jag, och på MÅNGA andra ställen i sta´n,  sett mängder av brunråttor under det dryga år jag har bott här. Som jag skrev tidigar, under alla tider på dygnet.

Jag kan inte hjälpa att jag tycker det är märkligt.

Varför är det så?

Jag kan inte hjälpa att jag tycker det är "äckligt".Kommentarer
Postat av: Syster Yster

Kanske har de kommit från Östermalm eftersom det en gång i tiden var Kungens soptipp! det hette tidigare Ladugårdslandet och döptes om först i slutet på 1800 talet. Då fick det fina och flotta namn. Då kanske råttorna flyttade söderut till Södermalm :)
Kram

Postat av: Ca>svarar

Ja, det har du kanske rätt i.
Att råttorna "flyttar", har jag faktiskt läst om någonstans.... :)

2007-03-09 @ 18:16:58
Postat av: Kajsa

Svar från min blogg: Åh, din stackare.. skumbad är nåt av det bästa man kan göra efter en lång, jobbig dag. Man blir ju så otroligt avslappnad =)

2007-03-09 @ 18:48:04
URL: http://kajsasjogren.blogg.se
Postat av: KvinnaFruMamma

Jag tror att människor och djur vänjer sig vid varandra mer och mer, speciellt i storstäder. De lär sig var det finns mat och står det mellan att springa iväg och bli utan eller stanna och bli mätta, så är inte valet svårt. Sedan minskar kanske antalet katter och då har råttorna i stort sätt inga fiender alls. Kolla bara fåglar, som faktiskt är vilda och klara sig själv, blir beroende av människan och i många fall riktigt tama.
Men jag håller med dig trevligt är det INTE med råtter som springer runt och inte är rädda.

Ha en trevlig kväll

2007-03-09 @ 22:20:04
URL: http://kvinnafrumamma.blogg.se
Postat av: Nina på Johangården

Du kan alltså ganska mycket om dessa råttor :-)

2007-03-12 @ 10:06:02
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Nina på Johangården

Du kan alltså ganska mycket om dessa råttor :-)

2007-03-12 @ 10:08:01
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Matildas fikarum

Finns det råttor betyder det att det ligger mycket skräp överallt. Har Stockholm förvandlats till en skitstad? Och här går jag och skryter om hur rent det är där....

2007-03-14 @ 14:04:02
URL: http://www.mildamatilda.blogs.se
Postat av: Matildas fikarum

Finns det råttor betyder det att det ligger mycket skräp överallt. Har Stockholm förvandlats till en skitstad? Och här går jag och skryter om hur rent det är där....

2007-03-14 @ 14:04:14
URL: http://www.mildamatilda.blogs.se
Postat av: Annaa M

Men vi hade stora feta råttor på Bäckegatan! I Göteborg. De låg platta ute på gatan ibland och ibland såg vi dem skumpa över bakgården. Och kyrkråttorna kring Oscar Fredrikskyrkan var inte nådiga! Har inte G&M sett något av dem?

2007-03-15 @ 00:05:39
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Annela

Jag såg en fet råtta i rabatten utanför vårt ICA i Olskroken och den verkade inte ett dugg skygg. Och äcklig var den. HU!!

2007-03-15 @ 11:05:00
URL: http://www.annelasmys.blogspot.com
Postat av: Darkangel och Mumma

Hur stor är råttan? Som en katt?

2007-03-17 @ 01:55:19
URL: http://aselli.se/
Postat av: En liten tant

Vilda brunråttor ÄR äckliga! Smittbärare. Hu!
Men nyligen har jag blivit bekant med tre små tamråttor! Tänkte först Hu, Usch och likannde. Men nu är jag alldeles bedårad.

2007-03-18 @ 12:56:38
URL: http://tant.webblogg.se
Postat av: Annela

Råttan är väl så stor som en halvvuxen katt.

2007-03-18 @ 23:13:00
URL: http://www.annelasmys.blogspot.com
Postat av: Ca> svarar

Lite kul att läsa alla "råttiga" erfarenheter :)

2007-03-21 @ 21:24:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback