Söndag i Göteborg....

Nu har jag haft en helg i Göteborg igen. Det är skönt att vara "hemma" även om jag har ett "hemma" i Stockholm också. Den här helgen har jag i alla fall haft möjligheten att umgås en hel del med sonen och det har varit roligt.
Det är intressant att se sin egen unge växa upp och bli mer och mer man. Nu är han inne i en fas där det händer väldigt mycket. Han jobbar och står inför stora och svåra utmaningar. Många tankar och många känslor....
Men det känns bra att han väljer att diskutera med mig, att jag fortfarande får vara med i hens beslut. Vi har långt ifrån samma åsikter men det som är bra är att respekten känns ömsesidig.

Idag var han dessutom snäll och tog ett tag med städningen av vissa gemensamma utrymmen i vår lilla lägenhet. Eftersom han inte jobbar i Göteborg längre har han hyrt ut sin lägenhet här och bor hos mig då han är i sta´n. Det gick fort och det belv väldigt bra!! Härlig hjälp och bra avlastning för mig.

Igår såg jag på melodifestivalen.... det är ju det det kallas numera. Varför envisas en del med att kalla det för "Schlagerfestivalen" och genom det ojja sig över att det är fel typ av musik som spelas? Det har skett en utveckling från att vara schlager till att handla om melodier.... Hallå!!!! Viss skillnad, eller hur?
Jag tycker inte att allt är bra och själva röstningssystemet i år tycker jag inte verkar så bra men..... det är lättsam underhållning som jag gärna tittar på och i år som de sista 6åren skall jag gå på stora finalen i Globen. Det är också en sak för sig. Man kan tycka vad man vill om musiken men det är en upplevelse att vara på plats och känna stämningen för den är speciell... Direktsändning, mycket folk och spänning, det är bra "ingredienser" i en kvälls underhållning kan jag säga. I år har vi dessutom fått väldigt bra biljetter och det gör det hela ännu roligare.

Igår föll det mycket snö över Göteborg. Tjockt och tungt låg det på gatorna idag men nu har värmen gjort sitt och en del har redan töat bort. Både bra och dåligt , egentligen är det ju vinter och då hör ju snön liksom till men samtidigt är det besvärligt. Man får bylta på sig och så blir det så "skitigt" överallt... men ..... snart blir det vår på riktigt. Det ser jag fram emot. Längtar til landet! Just nu är klockan lite efter 17- och det är fortfarande ljust ute, det lovar gott. Det är ljuste som är garantien för att det blir en vår i år också.........

Nej, nu är det "packa väska" som gäller. Ikväll skall jag åka med SJ igen, som så många andra söndagar. Jag hoppas verkligen att det kommer att vara i tid, tåget. Det är faktiskt det enda jag kan tycka är riktigt jobbigt i mitt pendlande....att tågen ibland blir så sena. Då blir man riktigt trött!!!!!  Men som sagt, jag hoppas.....


Facebook....

Jag måste säga att det är med "kluven förtjusning" jag har gått med i Facebook. Jag stog emot länge men till sist hakade jag på.  Egentligen har jag inte "tiden" att skaffa mig ytterligare en sida som skall kollas och underhållas men..... Ganska snabbt fick jag en belöning som heter duga. Jag blev kontaktad av en "sommar-barndomskamrat". En kamrat jag hade otroligt mycket roligt tillsammans med under min barndoms somrar i den lilla byn vid vägens kurva, i Bergslagen... Vilken glädjekick! Efter 35 år..... och vips fick jag kontakt med hennes syster också. Det väcktes många känslor och minnen. Det visade sig att det finns gemensamma intressen även idag, och det var stickningen. Titta in på Kafé anno 1762 och njut. Så vackra omgivningar och jag tyckte det var roligt att läsa om arrangemangen som ges i det lilla kaféet.
Jag hoppas att den återupptagna kontakten skall kunna bli bestående framöver, så kul det vore att kunna träffas... Livet har säkert "levt" väldigt olika med oss men kanske finns ändå den gemensamma glädjen kvar. Jag har i alla fall minnen som är fyllda med skratt och kanske kan dom återuppstå igen. Vem vet???? Men roligt är det i alla fall med livstecken.
Tack Facebook och tack S - för att du hörde av dig igen!

STORA VARMA KRAMAR TILL ER BÅDA!!!!!

Nattuggla är jag.....

.... ho ho.

Det är som förgjort, jag kan inte somna!  
Men, förr eller senare slocknar jag väl....det brukar ju bli så.

Mitt i natten............ och jag kan nte somna. Dessutom känns det misstänkt i halsen....
Jag vill inte tänka på det ens en gång. Jag har redan varit sjuk... förkyld och med bihåleinflammation - hinner, vill och orkar inte med en runda till.

På jobbet är fyra stycken däckade, hmm, och den femte hade ont i halsen fast hon var på jobbet idag. Jag gillar inte riktigt det där att man "biter ihop och går iväg" fast man känner sig sjuk. Smittar man då så är man en "spridare", rätt egoistiskt och framförallt utan hänsyn till omgivningen. Men visst, det är sura pengar, att vara hemma för.

Nej, nu känns det som om det är ett sömntåg på väg. Bäst att vara snabb tillbaka in i sängen.

Natti natti

Jag undrar,

....om människan "föds" god???

Det tar på krafterna....

..... med mitt översättningsarbete för Forum för Levande Historia.

Hela tiden påminnelser om människors grymhet före, under och efter 2:a världskriget.

Läste en uppmaning....

hos Color is my obsession, och den har jag härmed följt.

Jag undrar hur man tänker, om man tänker överhuvudtaget, när man tar sig friheter som att stjäla djur eller kidnappa barn???

Sommarlängtan....


www.tantstickan.se

Jag stack ut näsan nyss.... Solen skiner men det är typisk Göteborgs-kyla..... Brrrrr.........

Jag fiskade fram en stickning och det gjorde susen. Gissa om jag fick upp värmen? Kan inte låta bli att se fram emot min "veckor i galleriet" till sommaren. Det skall bli lika roligt som i somras....

Jägare.....

Min mamma, en pigg, alert  och underbar kvinna (80-), har bekymmer. Mössen gillar hennes diskbänksskåp.

Det startade redan för ett par år sedan då mamma var på resa och larmet i huset gick. Larmet var kopplat till några telefonnummer och det hade ringt vid 02-tiden hos en äldre granne. Det kontrollerades från utsidan att inga fönster eller dörrar var trasiga o s v. Min bror som inte bor så långt bort kom och gick in i huset. Ingen kunde förklara vad det var som löst ut larmet. På skämt ,sa vi i familjen , att det måste vara "mössen som dansar på bordet när tanten är borta" och så var det väl egentligen inte mer med det.

För ett par veckor sedan skulle jag gå ner i min källare för att hämta en resväska. Då ser jag att det hänt något med ett par kassar, stora hål och massor av småskräp på golvet i förrådet. När jag kommer upp i lägenheten igen frågar jag L om hon blivit förbannad och "kastat" runt med sakerna i förrådet eller om hon tror att vi kan ha råttor i källaren. Svaret blir - hon har inte kastat runt med grejor i förrådet. Gemensamt går vi ner och konstaterar att det är lömska fyrbeningar som förmodligen huserar i källaren.

Vi tog oss i kragen och gick till GRANIT och införskaffade ett flertal förvaringsboxar i genomskinlig plast med tätförslutande lock. Väl hemma igen skulle vi sedan städa i förrådet. Strategin var enkel, ut med allt i gången, sortering och omstrukturering och "kastande av skräp". Sedan in med det hela på annat sätt.
Sagt och gjort, vi plockade ut kassar, lådor, en gammal gästmadrass, packboxar till L:s MC, trästegen, skidor, skridskor mm i gången och undan för undan sorterade vi och bestämde vad soms kulle kastas. Det gick ju galant!  Meen, stank gjorde det och vi var helt övertygade att det handlade om råttor. Spillning i högar och mängder av småskräp. Den inneboende hade kalasat på väskor och allt möjligt men det slängde vi. Energin var focuserad på att få det gjort så skulle det bli bra och och  och....
L hämtar så sin "jullåda" som står längst in i hörnet och kommer ut med den i gången ,då tycker jag att det prasslar i lådan och säger det till henne. Hon kastar en irriterad blick på mig över axeln och säger, - Var inte så känslig! , i samma ögonblick hoppar en stor fet brunråtta upp ur kartongen. Eftersom det är rätt fullt på golvet får den spader och irrar runt ett tag innan den hittar en väg att rymma . Vad tror ni att vi gjorde????
Jo, det hördes kan jag lova. Råttor är liksom i en klass för sig. För mig är det något helt annat än möss. Jag tycker att råttor är äckliga och vill inte ha dom inomhus i mina saker. Minnen från stallråttorna på landet och kloakråttorna på Elbestranden i Hamburg som satte sig på bakbenen och fräste åt mig och hunden när vi kom gående räcker. Likaså minns jag snabbt några tillfällen då råttorna har kommit hoppande i andra sammanhang men där det trots allt känts mer naturligt än i källaren på ett bostadshus i Stockholms innerstad!!!!  (Det här med råttor i Stockholm har jag skrivit om tidigare) Hur som helst, vi lugnade ner oss och slutförde vår mission i förrådet. Så snyggt och bra det blev!!! Det var väl i och för sig något positivt med det hela, vi fick källarstädningen gjord.

Uppe igen, i lägenheten, tänkte jag ringa till min mamma och berätta om våra strapatser och det stinkande äventyret i
källaren. Lite ömkan och lite beröm är inte helt fel....Meen.... vad berättar hon då - jo......
Dagen innan hade hon en väninna hemma på lunch. Dom hade ätit klart och satt kvar vid bordet i köket med en kopp kaffe. Då hörs ett raspande mot golvet i hallen, när dom tittar ut ser dom en mus halka runt i förvirring på hallgolvet. De båda damerna hoppar upp och går ut i hallen,  då drar musen in i vardagsrummet.... Mamma finner sig snabbt och stänger glasdörren in till rummet. Två tanter står häpet kvar och tittar, vad var det egentligen som hände????
Damerna står på ena sidan glaset och ser hur den förvirrade musen rusar hit och dit över golvet. Broder blir uppringd och kommer efter en tid, beväpnad med två små musfällor vilka agnas med ost och ställs in i rummet. Mamma kollar med jämna mellanrum och ser efter ett tag att osten är borta och fällan vält men tom. Musen är kvar i hennes vardagsrum och går inte i fällan - vad skall hon göra? Eftersom hon är allt annat än feg och mycket beslutsam så inser hon att det här måste lösas på anat sätt. Hon klär på sig sina "gröna Tretornstövlar" och går in i vardagsrummet. (Känns lite bättre med stövlar än att vara barfota) Musen kommer farande och rusar runt på golvet..... mamma marscherar beslutsamt fram till terassdörren och öppnar den. DÅ tar musen ett "skutt" upp i ena gardinen, klättrar upp på fönsterbrädan där mammam har ett par vackra skulpturer i glas, och rusar fram och tillbaka innan den "flyger" ut i det fria genom den öppna terassdörren. Mamma andas ut... Ni kan tro att min historia om råttan i lådan bleknade i skenet av mammas musstory...
Om ni trodde att mamma fått musfritt efter den här händelsen så tror ni fel. Hon har avancerat och känner sig numera som en fullfjädrad musjägare med diplom i vittja fällor. Hon var så rar då hon berättade om den första fällan som fick "träff". Anticimex hade varit och lämnat två agnade "rörfällor" istället för de gamla slagfällorna. Dessa hade placerats under köksbänken eftersom mamma var övertygad om att det var därifrån mössen kom. Mamma skulle dessutom försöka täppa till en liten springa runt rörstammarna där det kunde tänkas att mössen kom in. Stålull och diskhandskar var hennes vapen respektive skydd. Sagt och gjort hon kryper in i skåpet på alla fyra (hon är fortfarande väldigt rörlig så man glömmer lätt att hon faktiskt har några år på nacken) den första fällan som ligger alldeles vid kompostpåsen är tom, hon fortsätter ner med händerna runt röret och lyfter fram den andra fällan........ den var INTE tom! Mamma blir så förskräckt så hon smäller huvudet i hoarna och tappar fällan.... hon backar ut baklänges och (sa hon till mig sedan --jag trodde jag skulle dö av chocken!) sätter sig på rumpan. På bara ett par sekunder samlar hon sig och får med sig fällan och slänger ut den på gräsmattan med mus och allt.

Nu har det gått ett par dagar och mamma kämpar vidare - hon har blivit bra på att "vittja" fällor. Hon kan t o m skratta och ta "diskussionen" med sondottern (som varit hamsterägare) om varför hon INTE vill ha möss i huset och varför hon inte känner sig som en barbar när hon "tar livet" av de objudna, icke betalande fyrbenta hyresgästerna. Möss och inte heller råttor har inte fattat det här med "preventivmedel" utan dom lever ett mycket naturligt liv och är till sin läggning rätt promiskuösa. Skulle mamma med "glädje och frimodighet" låta de små bosätta sig permanent skulle hon snabbt få ytterligare problem med deras "huliganism". De förstör, helt utan tankar på konsekvenserna och dom konsekvenserna vill inte mamma ta. Dessutom är dom ju inte riktigt snälla mot varandra heller, i alla lägen...............

Vi har i alla fall fåtf förklaringen till "larmandet" utan inbrott, hos mamma, bekräftad. Och det kan på ett sätt kännas mycket bra. Om sensorerna till larmet är så känsliga att en mus som svingar sig i gardinen löser ut det hela, då kan nog inte en ev inbrottstjuv räkna med att ta sig in obemärkt. Mamma har dessutom förstärkt inbrottsskyddet med att det ringer hos "yngre grannar" och inte de som är i hennes egen ålder.....