Ytterligare en dag....

..... på den stora mässan. Det tar på krafterna att springa omkring bland så många människor. Jag har gått 17568 steg enligt min "kompis stegräknaren". Det känns, om inte annat så i benhinnorna. Hur står "utställarna ut med betong under fötterna flera dagar i rad?

På vägen hem stannade jag till i blomsteraffären och inhandlade en ny liten planta.... "plättar eller hjärtan på snöre eller i luften"..... Det är lite kul att "samma sak" kan ha så många, mer eller mindre lika namn. Vid bageriet såg jag en hel korg full med Kanelbullar, här hette de Kanelknyten i Göteborg kan de heta Kanelsnurror. Småfranska som kallas rundstycken o s v. Det spelar kanske inte så stor roll i vardagen när man ser vad det handlar om men om det gäller språket i övrigt har jag en känsla av att samma ord / begrepp inte alltid har samma betydelse för den man möter. Då kan det bli lite problematiskt.

Är det enklare att tala om en person som behörig att söka en tjänst eller är det bättre att tala om formell kompetens?Man kan vara behörig men inte kompetent och tvärt om. En lärare kan vara en god  och mycket reellt kompetent pedagog men inte behörig, eller ser det bättre ut med inte formellt kompetent? Behörighet för mig innebär att man har en bakgrund som gör att man "får" utöva / göra vissa saker men det säger inget om min kompetens/kunnighet i själva utförandet. I många utbildningar i dag får man en kännedom om vissa saker men man är inte kompetent att utöva allt. Kanske beroende på att man under sin utbildningstid fått för lite praktisk träning. Då måste jag själv se till att jag får den kunskapen/träningen på ett adekvat sätt. Ta till exempel en operationssköterska som stått med på hundratals blindtarmsoperationer. Hon kanske har kunskaper som egentligen skulle kunna göra att hon i praktiken kan operera själv men hon är inte behörig/formellt kompetent. Vill hon operera själv får hon läsa till läkare och sedan specialisera sig till kirurg.

Hur tänker DU inför begreppen behörig, formellt kompetent eller reellt kompetent? Det tycker jag skulle vara intressant att få ta del av.......

Kommentarer
Postat av: Bloggblad

Blir så avis på alla som kommit ner (upp för en del?) till B&B... Fick en kommentar om nån som såg min bok där i dag... och jag kan inte vara med...När du skriver om behörighet, minns jag en dam som vickade i skolan, hon blev så trött på frågan om hon var behörig, så hon la till: jag är behörig som människa.Jag har funderat mycket på det här, på vår skola jobbar flera assistenter som lärare - utan minsta pedagogisk utbildning. Alltså, de är inte anställda som lärare, men i praktiken fungerar de både som klasslärarvikarier i långa perioder, samt som sv2- och spec.lärare... Jag är inte helt säker på att jag gillar det, även om personerna är duktiga och kompetenta som vuxna kloka människor.

Postat av: Ca > Bloggblad

Ja, jag hade också gärna varit i Göteborg men jag fick springa omkring i Stockholm och vara på en helt annan mässa... Men det var också bra även om det var jobbigt.Jag håller nog på utbildning! En utbildning ger en behörighet och med den får man förhoppningsvis sin kompetens. Har man inte alla färdigheterna har man ett personligt ansvar att skaffa dom. Många utbildnigar är breda och ger bred kännedom men arbetsuppgifterna i yrkeslivet kan vara ganska "smala".

Varför inte utbilda sig? Med behörig personal är det väl ändå lättare för respektive yrkesgrupp att arbeta för relevanta lönelägen o s v.

Inom mitt område utför många uppgifter som inte ingår i grundutbildningen. Många tycker det är helt ok, men de får inte betalt för det de gör och arbetsgivaren "skor sig". Dessutom blir det ett konstigt läge inom kåren, vissa väljer att vidareutbilda sig eller skaffa adekvat fortbildning men det ger inget i lönekuvertet eftersom det finns kollegor som gärna gör uppgifterna i alla fall. För vår del handlar det dessutom om tredje persons säkerhet.

Jag vill inte bli opererad av en operationssköterska, hur erfaren hon än må vara. Jag vill bli opererad av den mest erfarne kirurgen.

2008-09-27 @ 23:29:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback